coronavirus, virus, sanitizer

Suomalainen rokotekehitys


Olen kevään aikana seurannut mielenkiinnolla ja ylpeydelläkin, kuinka Suomessa on uraauurtavaa tuotekehitystä tieteestä toimivaksi tuotteeksi. Juuri tätä yhteiskuntamme tarvitsee – uusia avauksia korkean teknologian ja osaamisen pohjalta. Tuotantoa, jota ei helposti siirretä halvemman työvoiman maihin. Tästä on hieno esimerkki suomalaisten kehittämä koronarokote, joka annetaan nenäsumutteena.

Nykyinen koronapandemia on koetellut koko maailmaa, ja siitä ei päästä eroon ilman kattavaa rokotusten antamaa suojaa. Tämä kevät on myös osoittanut, kuinka merkittävää on kyky itsenäisesti tuottaa lääkkeitä ja rokotteita. Kun tilanne on tiukka, kaikki (ehkä ymmärrettävästikin) pitävät omiensa puolia. Niinpä ne kehittyneet valtiot, joissa rokotteita valmistetaan, pitivät huolen, että heidän alueellaan rokotteita saadaan riittävästi ja ajoissa. Rokotekampanjoissaan onnistuivat myös ne, jotka ymmärsivät toimia nopeasti ja jotka olivat Israelin tavoin valmiita maksamaan avokätisesti.

Suomi on ulkoistanut rokotetuotannon ja luottanut kansainvälisten jättien kanssa tehtyihin sopimuksiin samoin kuin suuri osa Euroopan muistakin maista. Tänä keväänä todellisuus paljastui, kun koko maailma hamuaa samoja tuotteita. Me jäimme nuolemaan näppejämme. Ilman Euroopan Unionia meillä tuskin olisi rokotteita vieläkään käyttävissämme.

Tästä olisi nyt viisastuttava ja huolehdittava, että huoltovarmuutemme on turvattu jatkossa koronapandemian tapaisissa tilanteissa. Suomalainen uraauurtava kehitys nenäsumutteena annettavasta koronarokotteesta voisi olla avaus, jolla rokotteiden valmistus palautetaan Suomeen. 

Aluksi kaikki näytti jo hyvältä, ja valtiovaltakin lupaili avustusta rokotteen testaukseen. Perjantaina 7.5. tuli kylmä suihku niskaan. Business Finland ilmoitti, ettei heiltä saa riittävää rahoitusta, vaikka hallituksen puolelta oli niin annettu ymmärtää. Mikä rooli on Business Finlandin kaltaisella instituutiolla, jos sillä ei ole kykyä eikä rohkeutta toimia tämän nenäsumuterokotteen kaltaisissa tilanteissa?

Lääkekehitys on hidasta ja kallista. Samalla tiedämme, että ilman lääkkeitä ja rokotuksia hyvinvointimme on uhattuna. Tieteen kehityksen myötä löydetään uusia ratkaisuja aiemmin mahdottomalta tuntuneisiin tilanteisiin. Suomalainen syöpätutkimus ja hoito on tästä hyvä esimerkki. Enää syöpä ei ole automaattisesti kuolemantuomio, vaan yhä useampi ihminen paranee syövästä kokonaan ja monelle saadaan pitkäaikaista apua. Myös nenäsumuterokotus voisi olla loistava esimerkki innovatiivisesta kehityksestä, jos sen annetaan onnistua….