electricity, power poles, power lines

Ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii muutoksia sähköntuotantoon

Ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi kaikkein tärkeintä on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Moni ajattelee, että sähköön siirtyminen omassa kulutuksessa on avain hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tämä on kuitenkin mahdollista vain siinä tapauksessa, että sähköä tuotetaan puhtaasti ilman hiilidioksidipäästöjä. 

Toistaiseksi täysin hiilidioksidivapaata energiaa ovat vain vesivoima ja atomienergia. Energiantuotanto tuulen ja auringon avulla on hyvää vauhtia kehittymässä, mutta toistaiseksi niiden käyttäminen vaatii tasaussähköä, joka pääsääntöisesti tuotetaan polttamalla esimerkiksi hiiltä, kaasua, puupellettejä tai vaikka jätteitä. Näiden polttamisesta vapautuu aina hiilidioksidia ilmakehään, ja sinne päästyään hiilidioksidiatomi käyttäytyy täysin samalla tavalla – riippumatta siitä, mistä se on alun perin vapautunut. 

Jotta voimme oikeasti hidastaa ilmaston lämpenemistä, on uskallettava tehdä ratkaisuja, joissa kasvava energiankulutus ei lisää hiilidioksidipäästöjä. Mitä enemmän siirrymme sähköiseen liikenteeseen (junat, ratikat, sähköautot), sen tärkeämmäksi tulee muuttaa sähköntuotanto sellaiseksi, joka vapauttaa aidosti vähemmän hiilidioksidia ilmakehään.